Opleidingen Excelsior Oploo

Sinds 2013 heeft Muziekvereniging Excelsior de opleiding volledig in eigen beheer. Het doel hiervan is dat je later musicerend lid wordt van fanfare “Excelsior”. Aanmelden kun je bij het bestuur van de Muziekvereniging Excelsior of op de jaarlijkse ledenwerving (info via deze website en Komplo)

Voordat je bij een fanfare komt moet je een paar jaar ervaring hebben. Je moet muzieknoten kunnen lezen en goed op je instrument kunnen spelen.

Een goede basis is eerst een jaar blokfluiten te volgen. Hier leer je de noten en kun je al snel muziek maken. Vervolgens kun je een muziekinstrument kiezen in overleg met de Muziekvereniging. De soorten instrumenten waar je uit kunt kiezen zijn: Koperblaasinstrument, Saxofoon of Slagwerk.

Tijdens de opleiding word je voorbereidt om eerst het diploma A en vervolgens het diploma B te behalen. Na een jaar lessen kun je meestal naar het opstaporkest (zie opstaporkest). Je hebt dan muziekles en daarnaast repeteer je één keer per week met het opstaporkest. Daar leer je samenspelen met andere muziekinstrumenten/ slagwerk/ leerlingen in een orkest en kijken naar de dirigente. Dat maakt de overstap naar het fanfareorkest makkelijker. Als je na het behalen van je diploma A nog ongeveer 1 á 2 jaar les hebt gehad ga je naar het fanfareorkest (zie fanfare) en kun je diploma B behalen. Bovengenoemde volgorde en de tijdsduur zijn van een gemiddelde leerling. Na het behalen van diploma A en B kun je verder gaan met diploma C en eventueel diploma D. De theorie- en praktijkexamens worden elders afgenomen.

Lesrooster 2017-2018

Geen muzieklessen

Week 42 16/17/18 oktober Herfstvakantie
Week 52 25/26/27 december  Kerstvakantie
Week 1 1/2/3 januari  Kerstvakantie
Week 7 12/13/14 februari Carnaval / Krokusvakantie
Week 17 23/24/25 april  Meivakantie 
Week 18 30 april en 1/2 mei Meivakantie
Week 26 28 juni  Zomervakantie

Verder

Week 3 15/16/17 januari  1ste rapport
Week 4 22/23/24 januari  Kijkles / Rapportbespreking
Week 26 26 of 27 juni 2de rapport / Diploma-uitreiking