Muziekvereniging Excelsior Oploo maakt vliegende start na muzikale lockdown!

Publicatiedatum: 11-06-2020

Normaal gesproken kom je niet zo snel op de voorpagina van de digitale Klankwijzer vanwege het feit dat je een repetitie organiseert. Maar in tijden van Corona is alles anders en is een herstart van de repetities al snel ‘wereldnieuws’.

“Het begin is er!” kopte de Klankwijzer in grote chocoladeletters afgelopen week met daaronder een foto van het fanfareorkest van Muziekvereniging Excelsior uit Oploo tijdens hun eerste repetitie sinds de “muzikale lockdown” die voor dit orkest begon op woensdag 4 maart toen hun laatste repetitie plaatsvond.

Voorzitter Robert Verhofstad en de leden van Muziekvereniging Excelsior Oploo waren er aan toe: “Drie maanden zonder samen muziek maken en ook het missen van het sociale aspect van de repetities was voor vele muzikanten een erg groot gemis. De vreugde is des te groter dat we vandaag weer mogen starten met onze repetities” zei hij afgelopen woensdag 3 juni.

Muzikale “lockdown” Toen tijdens de persconferentie van de Veiligheidsregio Brabant op 10 maart de eerste maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus bekend werden gemaakt die vooral op Brabant betrekking hadden, zoals “social distancing”, was het duidelijk dat de eerstvolgende repetitie geen doorgang zou kunnen vinden. Het begrip voor deze beslissing was in deze regio, zo vlak bij de brandhaard van het virus, erg groot. Even later werden samenkomsten van meerdere personen ook verboden door de landelijke overheid zodat het voor iedereen duidelijk was dat we voorlopig niet meer samen zouden kunnen musiceren.

In het repetitieloze tijdperk waren er toch momenten dat de muzikanten ‘samen’ hun instrument konden bespelen en momenten waar muziek troost gaf. Zo overleed een lid van de fanfare aan longproblemen. Hij was 63 jaar lid en was altijd van grote waarde voor onze vereniging. De muzikanten vormden een indrukwekkende muzikale erehaag bij het afscheid met toestemming van de gemeente Sint Anthonis. Tijdens Koningsdag werd door de leden op diverse plaatsen in Oploo het Wilhelmus gespeeld samen met het Concertgebouworkest en tenslotte het Taptoe signaal tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Natuurlijk zagen we elkaar tijdens een Zoomsessie maar samen musiceren is toch wat anders. Daarna begon het lange wachten op berichtgeving vanuit de overheid.

 

Voorbereiden op een herstart

Premier Rutte gaf halverwege mei aan dat alle instanties en bedrijven zich moesten voorbereiden op een herstart door het maken van protocollen. “Dat heb ik in mijn oren geknoopt” zegt Robert Verhofstad, “Rekening houdend met de onzekerheid die er nog steeds was over de aerosolen en de draagwijdte daarvan, ben ik gestart met het opstellen van een protocol waarbij ik uitging van alle bekende maatregelen op dat moment waarbij ik dan de onderwerpen locatie, aantal muzikanten en routing uitgebreid heb toegelicht. Nadat ons dorpshuis waar we normaal gesproken repeteren had aangegeven voorlopig nog niet haar deuren te zullen openen, ben ik in contact getreden met de voorzitter van ons prachtige openluchttheater “De Speultuin”. Zij waren meteen bereidwillig om ons de ruimte te bieden in het theater om onze repetities buiten te houden. Gezien alle maatregelen en de beschikbare ruimte hebben we ons orkest toen ingedeeld in twee groepen, waarbij we toch alle instrumenten bezet hadden. Daarbij hielden we rekening met 2,5 meter tussen alle muzikanten. Zo zouden we 30 personen tegelijk kunnen laten musiceren in het openluchttheater. Een groot aantal muzikanten zou zowel vóór als na de pauze mee kunnen doen. Het fanfareorkest bestaat uit 42 muzikanten. We zorgden voor voldoende tijd tussen de eerste en tweede groep, zodat we de stoelen die we al met naamkaartje klaar zouden zetten konden ontsmetten in de pauze. Dit protocol heb ik toen voorgelegd aan de ambtenaar van onze gemeente. Zij was zeer enthousiast over het plan maar kon op dat moment nog geen toestemming geven gezien de adviezen van de Rijksoverheid en de KNMO.

Op vrijdag 29 mei vond er overleg plaats op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met het RIVM, de KNMO en Koornetwerk Nederland. Na dat overleg plaatste de Rijksoverheid op haar site dat de blazers weer mochten beginnen met hun repetities met een onderlinge afstand van 2 meter”.

 

Groen licht

“Na het Pinksterweekeinde heb ik weer contact gezocht met de ambtenaar van de gemeente Sint Anthonis. Omdat ze ook zeer geïnteresseerd is in de muziek, was ze ook al op de hoogte van dat bericht en wenste ons veel plezier met onze repetitie op 3 juni. We hadden dus groen licht. De leden waren in het weekend op de hoogte gesteld dat het misschien wel door zou kunnen gaan en dat konden we dus op dinsdag bevestigen. Zo konden we vorige week woensdag 3 juni dus weer starten met onze repetities met een afstand van 2 meter tussen alle muzikanten. Inmiddels heeft de KNMO ook de conceptprotocollen aan de leden gestuurd. Het lijkt in alles op het door ons opgestelde protocol. Dat was voor ons weer een bevestiging dat je met gezond verstand en de nodige

creativiteit een eind kunt komen. We hopen binnenkort weer met ons hele orkest samen te kunnen gaan spelen. Als dat niet in het theater kan vanwege de ruimte die we nodig hebben, dan maar op een voetbalveld, want daar zijn we ook van harte welkom. Dan kunnen we tenminste met een goed gevoel de zomer in”.

Muziekvereniging Excelsior Oploo zoekt dirigent
Slagwerkspektakel in plaats van Meubelboulevard op 2e Paasdag
“Kerstlicht” met Excelsior tijdens Kerstconcert op zaterdag 17 december 2022
Uitwisselingsconcert Excelsior in Groesbeek
In Memoriam Ad van de Berg (1945 – 2020)
Overlijden Harrie Aarts
Aanstaande zaterdag “Beleef Kerst” met Muziekvereniging Excelsior en “Mart en band”, blokfluiters en Jeugdslagwerkgroep
Slagwerkgroep Vortum-Mullem en Fanfareorkest Sint Cornelius te gast bij Muziekvereniging Excelsior op 16 november
Meulefeesten Oploo openen vrijdagavond groots met “Taptoe”